14 Eylül 2013 Cumartesi

SONBAHARDA BESLENME

DİYETİSYEN NİL ŞAHİN GÜRHAN’DAN SONBAHARDA BESLENME ÖNERİLERİ

SONBAHAR YORGUNLUĞUNA DA SAĞLIKLI BESLENME
Mevsim değişiklikleri beslenmemiz üzerinde olumsuz etkiler yapar. Mevsimler değişirken genellikle kendimizi yorgun, halsiz ve isteksiz hissederiz. Sonbaharda yazın bitmesiyle; havaların soğuması, günlerin kısalması ile hareketin azalması, iştahımızı, hayat kalitemizi ve çalışma tempomuzu da olumsuz etkileyebilir. Birkaç basit önlem ile sonbaharın getirdiği olumsuzlukları yenebiliriz.


Diyetisyenlere göre sağlıklı beslenme ise mevsim değişikliği olumsuzluklarını yenmenizde baş aktör olacaktır. İşte bir diyetisyen olarak sonbahar yorgunluğunun olumsuzluklarını yok eden beslenme önerilerimi sunuyorum.

Su İçme alışkanlığı kazanın… Sonbaharda hava sıcaklığının azalması ile birlikte susuzluk hissi yaşamıyor olsak dahi, su içmeye özen göstermeliyiz. Diyetisyen görüşü; günde 8–15 su bardağı su kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve mevsim değişikliklerine bağlı kabızlık sorununuzu çözecektir.
Susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.
C vitaminini yeterli ve düzenli tüketmeyi ihmal etmeyin… Bedenin C vitaminine duyduğu ihtiyaç bahar ve yaz döneminde daha fazladır. Eğer C vitaminini doğal besinler ile yeteri kadar alamıyorsanız, mevsim değişikliğinin oluşturduğu problemleri şiddetli bir şekilde ve uzun süre yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Sofranızda C vitamininden zengin olan yeşilbiber, kuşburnu, maydanoz gibi besinlere ve C vitamininin kaynağı olan taze mevsim sebze ve meyvelerine geniş yer vermelisiniz. Sigara içenlerin C vitamini ihtiyacı, normal kişilerin iki katıdır. Bu nedenle sigara tiryakileri C vitamini alımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermek zorundadır.

Alkolü kontrollü tüketin… Alkol tüketimi, mevsim değişikliği problemlerini kamçılar. Özellikle sonbaharda alkol tüketimi kontrollü olmalıdır. Bu nedenle mevsim geçişinde alkol tüketiminizi minimuma indirmeye çalışmalısınız. Eğer alkol tüketecekseniz hafif alkollü içecekleri tercih etmeli ve 1–2 kadehten daha fazlasını tüketmemelisiniz. Vücudunuzu alkolden daha çabuk temizlemek için alkollü içecekler ile birlikte ve alkollü içecek tüketiminden sonra bol su içmeye özen göstermelisiniz.

Kafein tüketiminde dikkatli olun… Sonbaharda, havaların soğuması, günlerin kısalması, gecelerin uzaması ile birlikte sıcak içecek ihtiyacı artar. Biz diyetisyenler bile bu sonbahar sabahlarında göre sabah uyanabilmek için kafeinli içecekleri kullanırız ancak kontrol altında olmalı miktarda abartmamalıyız. Mevsim değişikliği yorgunluğu ile savaşmak için aşırı kafein tüketmek yorgunluğun dozajını daha çok arttırır. Çünkü kafein aşırı alındığında kalp çarpıntısına ve vücuttan su kaybına neden olabilir. Az miktarda kafeinin uyarıcı etkisi olduğu doğrudur ve ben bir diyetisyen olarak ölçülü kafein tüketimini çok faydalı buluyorum. Fakat 4 kupa kahveden daha fazlası Olimpiyat Komitesi tarafından bile doping olarak kabul edilmektedir.

Yeterli ve Düzenli beslenin… Özellikle günlerin kısalmaya başlaması, Yazdan kalan alışkanlıkla akşam yemeklerinin geç yenmeye devam edilmesi. Az ve sık beslenmeniz bu dönemde de oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceğinden sonbahar yorgunluğunu daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle siz siz olun,en önemli diyetisyen tavsiyesi olan; günde 6 öğün beslenmeye ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterin.
Doğal ve mevsiminde beslenin… Yiyecekleri mevsiminde ve katkı maddesi içermeyenleri kullanın. Böylece yediğiniz yiyecekler sizin sonbahar mevsimine uyumunuza yardımcı olacaktır. Yiyeceklerin içinde bulunan katkı maddelerinin miktarı ve yoğunluğu ölçüsünde sindiriminiz zor olmaktadır.

Kıpırdayın… Kendinizi yorgun hissedip sosyal hayattan uzaklaşarak sonbahar yorgunluğunu alt edemezsiniz. Kendinizi eve kapatmak yerine açık havada en az yarım saatlik yürüyüşler yapın ve oksijen kapasitenizi yükseltin.

Uyku düzeninizi sağlayın… Uyku düzeninizin olmaması, uyku saatlerinin dengesiz ve belirsiz olması beslenme düzeninde de birçok olumsuz etkiler yapar. Düzensiz uyku, düzensiz beslenme sonbahar yorgunluğunun daha belirgin olmasına ve daha çok negatif etki doğurmasına yol açar.

Sağlıklı ve mutlu bir sonbahar geçirmeniz dileği ile…

Diyetisyen
Nil Şahin Gürhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder